måndag 26 juli 2010

Människans lika värde..vad betyder det egentligen?

Veckan med Pride-festivalen startar nu i Sthlm och jag börjar tänka i lite djupare tankar om de personer som deltar och är HBT (homo-, bi och transexuell) och allt det lidande som de tvingas utstå på grund av människorna runt dem - deras medmänniskor, grannar, landsmän osv som har alla dessa skrämmande fobier och fördomar om HBT.

Minns själv vad jag som ung kvinna satt och tänkte och skäms än idag när jag påminner mig om en insändare jag gjorde på 70-talet om "Blommor och bin" och vad som vad onaturligt och naturligt - som om jag hade rätten att avgöra det. Den skapade människan med alla dess känslor och egenskaper är långt större än vad en ung kvinna kunde förstå. Blommor finns i miljoner liksom bin och de surrar och snurrar lite varstans och pollinerar och det är deras uppgift i livet. Tror inte de bryr sig så värst om vart "deras pollen" hamnar.. Ett bi är inte en människa. En människa är ovärderlig och det finns bara en av varje människa och vi föds så oändligt olika trots att vi verkar vara lika dock inte likasinnade.

Folk som vill känna sig "finare" och "bättre" än andra bankar gärna bibeln i bordet och hetsar med bibliska fraser och ord om synd och skam och straff och helvete för de som älskar en människa av eget kön.. Med vilken rätt fördöms de? "Guds ord - guds skapelse?" Ja det är ju både den som dömer och den som blir fördömd. Båda skapade till jorden och har naturligtvis lika värde.
Oavsett om man är religiös eller inte eller tror på annan skapelseutveckling så är vi i alla fall hitkomna till jorden allihop och ingen har rätt att se ner eller förtrycka någon annan på grund av kön och läggning (som inte är övergrepp på någon annan individ förstås)

Religionen har orsakat mycket elände på vår jord; krig, tortyr, avrättning, straff i alla möjliga olika skalor och mobbning, utfrysning och självmord... När jag tänker på alla dessa fanatiker som hänvisar till Bibeln så tänker jag på Noaks Ark - han som tog med sig djuren när syndafloden kom..men det står aldrig om mammuten, och dinosaurier och jätteödlor som käkade människor så fort den kom åt.. Nej Noak tog bara med sig lamm, får, lejon, hjortar, hästar osv - de djur han på den tiden kände till - eller rättare sagt - den tid sagoberättaren kände till. Inte visste de om alla dessa urtidsdjur som funnits när Bibeln skrevs för de var redan utplånade då och kunde bara beskådas vid utgrävningar om man hade tur och så fanns de förstås som fossiler i stenar och berg...Så "när" skapade gud världen? Vilka skapade "gud" den för? Människan är sprungen ur ett oändligt stort sammanhang som inte kan förklaras av en bok som kallas Bibeln och är skriven av vanliga dödliga sagoberättare med livlig fantasi. Men detta vågar inte ens de kristna - självbelåtna - till jorden födda varelserna - som kallar sig människa och anser sig "finare" än andra - tänka på. Vi är alla lika och olika och unika. Vem har rätt att sätta sig över en annan människa bara för att den älskar en annan människa med samma kön? Två vuxna som älskar varandra - VAD har andra människor för rätt att fnysa och kränka och även misshandla och straffa - dessa vuxna - också människor med lika värde? Ofattbart för mig!

Så hör man frågan "ska HBT-personer få gifta sig - få adoptera barn?" och det är väl en självklarhet. Det finns barn som har det så enormt svårt. Barn som föds för att dö i svält och i sjukdom och i misshandel mm. Det finns barn som läggs i kassar ute i skogen för att dö - övergivna av sina föräldrar...och framförallt sina far- och morföräldrar, som tvingar sina barn att göra så för att slippa skammen att deras son eller dotter blivit med barn utanför äktenskapet och det finns barn som dödas för att de blivit med barn. Vi vuxna måste börja lära oss att bry oss om livet och att värdera det högre än alla löjliga och påhittade fördomar som bara tillkommit för att få folk till lydnad och underkastelse så till den grad att vi könsstympar barn innan de ens har fått rätt att försvara sina kroppsdelar och själva få välja vad de vill behålla eller inte..så gör vissa med försvarslösa barn... (tänk om dessa fått komma till mogna och vuxna och kloka föräldrar som värderar dessa barns liv högre än sitt eget)

Det finns barn som adopteras av kärleksfulla vuxna som tar hand om dem, ser dessa övergivna barn och ser till att de får omsorg, kärlek och få gå i skola och få vara barn och få leka med kompisar, få utbildning och framförallt få ett liv. VAD spelar könet för roll på sådana föräldrar.

Är man inte pedofil och är man inte barnmisshandlare och drogmissbrukare så ska man väl för sjutton få skaffa barn - få bli adoptivföräldrar om man så önskar..säg det barn som vill tacka nej till ett hem och ett liv.... Ja de tre grupper jag nämnt skaffar sig barn ändå och då är det minsann lagligt men hbt-personer ska få ansöka och böna och be och synas under lupp och kanske ändå få avslag för utredaren tycker si eller så...och har fördomar...
Jag drömmer om en bättre värld där folk bryr sig om varandra...det borde inte vara en utopi...

Inga kommentarer: